9 Foto Terpopuler Sepanjang Masa

Gambar atau Foto dapat menjadi suatu barang yang sangat mahal jika menampilkan suatu bentuk keunikan dan kemisterian yang khas dan menarik bagi siapa saja manusia yang melihatnya. Namun bagaimana jadinya dengan foto dibawah ini yang sudah menjadi Foto-foto paling populer diseluruh dunia. Hingga saat ini foto-foto dibawah ini merupakan 9 foto yang paling populer dan terkenal didunia dari dulu. Salah satu foto dibawah ini berjudul “BLISS” yang menjadi desktop default bagi komputer atau laptop keluaran Windows. Foto ini pertama kali dikeluarkan sejak tahun 2000, yang sampai sekarang masih tetap digunakan untuk walpaper default di windows xp tentunya.
Langsung aja gan, nih dia 9 foto atau gambar yang paling populer/terkenal didunia yang di lansir oleh funzug.com :
 
check it out:
 
 1. Gadis Afghanistan (1984)
 
Gadis Afghanistan

Gambar gadis Afghanistan ini telah diambil oleh seorang jurugambar National Geographic, Steve McCurry. Gadis yang bernama Sharbat Gula, merupakan salah satu daripada pelajar-pelajar di sekolah formal di dalam kem pelarian; dan McCurry yang ketika itu jarang diberi peluang untuk mengambil gambar wanita Afghanistan telah mengambil peluang dan menangkap gambar beliau. Dia berumur kira-kira 12 tahun pada masa itu. Gambar dia kemudiannya dijadikan kulit hadapan majalah National Geographic setahun selepas gambarnya diambil dan dia ditemui semula pada tahun 1992.

2. Omayra Sánchez (1985)

Omayra Sánchez

Omayra Sánchez merupakan salah seorang daripada 25,000 mangsa letusan gunung berapi Nevado del Ruiz (Colombia) yang meletus pada 14 November 1985. Budak berusia 13 tahun itu telah terperangkap di dalam air dan konkrit selama 3 hari. Gambar itu diambil tidak lama sebelum beliau meninggal dunia dan ia menimbulkan kontroversi kerana kerja-kerja jurugambar dan kegiatan kerajaan Colombia di tengah-tengah tragedi itu, apabila ia telah diterbitkan di seluruh dunia selepas kematian gadis tersebut.


3. Potret Winston Churchill (1941)

Potret Winston Churchill

Gambar ini telah diambil oleh Yousuf Karsh, seorang jurugambar Kanada, apabila Winston Churchill berkunjung ke Ottawa. Potret gambar Churchill ini telah menjadikan Karsh terkenal di persada antarabangsa. Ia didakwa menjadi potret fotografi yang paling banyak dikeluarkan semula dalam sejarah. Ia juga pernah menjadi kulit muka depan majalah Life.

4. Nasib Pelarian Perang Kosovo (1999)

Nasib Pelarian Perang Kosovo

Gambar ini adalah sebahagian daripada gambar yang  memenangi hadiah Pulitzer dalam majlis The Washington Post (2000) di mana ia menunjukkan bagaimana kanak-kanak pelarian Kosovo, Agim Shala, berusia 2 tahun, melepasi pagar kawat berduri ke tangan datuk dan neneknya di sebuah kem yang dikendalikan oleh United Arab Emirates di Kukes, Albania . Ahli-ahli keluarga Shala telah bersatu semula di sini selepas melarikan diri daripada konflik di Kosovo.

5. Anak-Anak Merangkak Ke Camp Pelarian Demi Sesuap Makanan (1995)

Anak-Anak Merangkak Ke Camp Pelarian Demi Sesuap Makanan

Gambar yang memenangi anugerah Pulitzer ini telah diambil pada tahun 1994 semasa kejadian “Kebuluran Sudan”. Gambar yang menunjukkan kanak-kanak kurus kering yang sedang merangkak ke arah kem makanan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang terletak satu kilometer dari situ. Burung hering turut berada di sisi kanak-kanak berkenaan di mana ia sedang menunggu untuk kanak-kanak tersebut mati sebelum dijadikan makanan. Gambar ini telah mengejutkan seluruh dunia. Tiada siapa yang tahu apa yang berlaku kepada kanak-kanak berkenaan, termasuk jurugambar Kevin Carter yang meninggalkan tempat itu sebaik sahaja gambar itu diambil. Tiga bulan kemudian, dia membunuh diri kerana masalah kemurungan.

6. Tempat Minum Air Yang Terasing (1950)

air minum terasing - foto paling populer didunia

Gambar tempat minum air yang terasing akibat perbezaan warna kulit ini telah diambil di North Carolina. Hal ini sekarang tentu sangat dilaknat. Karena dunia sekarang sangat menghargai perbedaan tanpa rasism.

7. Sami Membakar Diri (1963)

sami membakar diri

Pada 11 Jun 1963, Thich Quang Duc, seorang sami Buddha dari Vietnam telah membakar dirinya sampai mati di persimpangan jalan yang sibuk di pusat bandar Saigon untuk membawa perhatian kepada dasar-dasar yang menindas rejim Diem Katolik yang dikawal kerajaan Vietnam Selatan pada masa itu. Sami-sami Buddha meminta rejim untuk memansuhkan larangan untuk mengibarkan bendera Buddha tradisional bagi memberikan Buddha hak yang sama seperti agama Kristian Katolik, menghentikan sebarang penahanan mereka yang beragama Buddha dan untuk memberi sami-sami Buddha dan biarawati hak untuk mengamalkan dan menyebarkan agama mereka. Walaupun sedang terbakar, Thich Quang Duc tidak mengerakkan walau seinci pun tubuh badan beliau.

8. Bliss (2000)

bliss

“Bliss” merupakan nama kepada sebuah gambar landskap di Napa County, California yang terletak di timur Sonoma Valley. Ia mengandungi bukit-bukau berwarna hijau dan langit biru dengan awan stratocumulus dan sirus. Imej ini kemudiannya digunakan sebagai ‘wallpaper‘ komputer untuk  tema “Luna” dalam Windows XP. Gambar itu telah diambil oleh jurugambar profesional, Charles O’Rear, seorang penduduk St Helena di Napa County, untuk syarikat reka bentuk digital, HighTurn. O’Rear juga telah mengambil gambar-gambar Napa Valley untuk artikel nya untuk majalah National Geographic keluaran Mei 1979. Gambar ini dikatakan telah mencecah harga setinggi US$200 juta sepanjang pengiklanan Windows XP.

9. Kebakaran The Triangle Shirtwaist (1911)

triangle shirtwaist

Gambar ini menunjukkan susunan mayat di perkarangan Syarikat Triangle Shirtwaist. Peraturan syarikat tersebut telah mengarahkan agar pintu kilang sentiasa ditutup dan dikunci agar para pekerja (wanita  yangkebanyakannya pendatang) tidak boleh meninggalkan kilang tersebut atau mencuri. Apabila kebakaran berlaku, ia telah menyebabkan tragedi di mana 146 orang meninggal dunia pada hari itu.

Incoming search terms:

  • gambar terpopuler

Written by JYN

Oke saya mulai serius di dunia persitusan ini hanya untuk mencari sedikit duit buat beli laptop atau smartphone. Biar gak keliatan gaptek lah.
Walaupun anak kuliahan cupu, ane tetep pengen pegang duit banyak coy. Udah gitu doang.

2 Comments

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *